Blog > Komentarze do wpisu
Muffiny na szybkie odwiedziny...

Uwielbiam kiedy goście mnie odwiedzają, jednakże zawsze głupio się czuję, jeżeli nie mogę ich czymś poczęstować. Dlatego staram się mieć pod ręką produkty potrzebne do wypieku pysznych ekspresowych muffin.

Zdradzę Wam przepis podsawowy, który można modyfikować na 1500 różnych sposobów i jeszcze więcej ;) w zależności od ilości gości, od pogody, a przedewszystkim od pytania co dzisiaj chcemy zjeść.

Obiecuję wypisać na blogu najwięcej zjadliwych i pysznych przepisów na muffinki jakie znam...

Dzisiaj zdradzę Wam pierwsze sekretne przepisy ma muffinki

Tajemnicze składniki ;)

2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 duże jajko
1 szklanka mleka (w niektórych przepisach jogurt, maślanka)
1/2 szklanki oleju roślinnego (oliwa lub masło)
 
Receptura
 
Przesiać mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i mieszać. Niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 25 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Czasami się to nie udaje :))
 
kiedy nadchodzi sezon na maliny do podstawowego przepisu dodaję mnóstwo malin i trochę więcej cukru ok. 0,5 szklanki (można mniej lub więcej...)
 

Fantazja na temat orzechów z kawałkami czekolady

 
Ciasto:
2 szklanki mąki
1 łyżka proszku do pieczenia
2 łyżki cukru
1 łyżeczka soli
1 duże jajko
1 szklanka mleka (w niektórych przepisach jogurt, maślanka)
1/2 szklanki masła

Dodatkowo:
100g posiekanych orzechów laskowych
100g gorzkiej czekolady połamanej
Przesiać mąkę, proszek, cukier i sól do jednej miski. W małej misce połączyć jaja, mleko i olej, używając trzepaczki. Miksturę dodać do suchych składników i mieszać. Dodać orzechy i czekoladę, wymieszać. Niezbyt dokładnie - bardzo ważne, żeby po prostu te suche składniki były ledwie wilgotne i wszystko nie za bardzo wymieszane. Przełożyć łyżeczką do formy - każdą dziurę wypełnić do dwóch trzecich. Piec w 200 st. przez 15 do 20 minut, aż będą złotobrązowe. Zostawić do całkowitego ostygnięcia.
 

 

sobota, 04 grudnia 2010, sweetandchilli

Polecane wpisy